Τα οφέλη του pilates στο ποδόσφαιρο! (φωτο)

Η νέα γυμναστική μέθοδος “πιλάτες” κερδίζει το στοίχημα των ανθρώπων του ποδοσφαίρου, με πολλούς επαγγελματίες αθλητές της “στρογγυλής” θεάς να καταφεύγουν σ΄αυτήν για πιο ολοκληρωμένη άσκηση του σώματος τους.

Στον σύγχρονο αθλητισμό, η συνδυαστική μέθοδος γυμναστικής και άσκησης σε όλα τα αθλήματα, κερδίζει όλο και πιο πολύ την εμπιστοσύνη των ανθρώπων του χώρου. Ένα φαινόμενο που τείνει να ενσωματωθεί στην προπόνηση των ποδοσφαιριστών είναι η γυμναστική μέθοδος pilates.

Το talentabout.gr μίλησε με την Νάντια Καραρήγα, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και ιδιοκτήτρια γυμναστηρίου που εξειδικεύεται στο pilates, για να μας εξηγήσει πως ακριβώς μπορεί να συμπληρώσει η μέθοδος αυτή την προπόνηση των αθλητών ανεξαρτήτως αθλήματος.

Αρχικά, οι πιλάτες είναι μία γυμναστική μέθοδος που είναι προσιτή για όλους, και όπως μα λέει και η κ.Καραρήγα:
 ” …είναι ευρέως γνωστή πλέον για όλον τον πληθυσμό και από τους ανθρώπους που δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με την γυμναστική, δηλαδή τους πιο αρχάριους μέχρι και επαγγελματίες αθλητές.


Είναι μία μέθοδος που γυμνάζει όλο το σώμα, όλους τους μύες και δυναμώνει τον κορμό και συγχρόνως όλο το σώμα. Η μέθοδος pilates γίνεται με το κρεβάτι reformer, είτε με διάφορα άλλα αντικείμενα που ονομάζουμε props και αυτά μπορούν να είναι δαχτυλίδια, μπάλες, βαράκια λίγων κιλών και λάστιχα. Υπάρχει μία μεγάλη γκάμα οργάνων που μπορεί να βοηθήσει το σώμα με αυτή την μέθοδο και εξαρτάται κάθε φορά με τις ανάγκες του ασκούμενου. Δηλαδή κάποιος μπορεί να χρειάζεται κάτι παραπάνω απ΄ότι κάποιοι άλλοι.

Ένας αθλητής που θέλει να δυναμώσει μία περιοχή του θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει κάποια βαρίδια ενώ κάποιος που θέλει να ανοίξει, δηλαδή να διατείνει μία περιοχή η οποία έχει βράχυνση, είναι πιο στενή, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε διατατικές ασκήσεις του pilates, ίσως και λάστιχα. Εναλλάσσονται δηλαδή ανάλογα με τις ανάγκες του ασκούμενου.”


Και για να φτάσουμε στο σημείο εκείνο που μας ενδιαφέρει, η κ.Καραρήγα μας δίνει να καταλάβουμε πως η γυμναστική μέθοδος πιλάτες συμβάλει στην προπόνηση των αθλητών και τι οφέλη μπορεί να έχουν, ενώ μας προσδιορίζει και το βάθος χρόνου που μπορούν να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα:

” Η προπόνηση pilates είναι βοηθητική και συμπληρωματική σε επαγγελματίες αθλητές. Έχουν δηλαδή το στάνταρ ασκησιολόγιο της γυμναστικής, που μπορεί να είναι με βάρη.

Σε μία συμβατική προπόνηση γυμνάζεις πιο βασικούς μύες. Το pilates έχει την δυνατότητα να γυμνάσει περισσότερους μύες τους οποίους δεν τους δίνουν σημασία, γιατί δεν είναι οι βασικοί. Έχουμε χιλιάδες μύες οι οποίοι αν δυναμώσουν και αυτοί με τον ίδιο τρόπο, θα αγκαλιάσουν καλύτερα μία άρθρωση και θα γίνεται η άσκηση και η υποστήριξη του σώματος πιο σωστά. Οπότε θα αποφεύγονται οι τραυματισμοί και θα γίνεται καλύτερος έλεγχος των αθλητών πάνω στο άθλημα τους, θα έχουν καλύτερο έλεγχο του κορμιού τους και περισσότερη μυϊκή συναρμογή.

Όταν ένα σώμα έχει καλύτερα ανοίγματα, δηλαδή οι διατάσεις του αθλητή είναι σε καλό επίπεδο, αυτό βοηθάει τον αθλητή να αποφεύγει τυχόν μυϊκούς τραυματισμούς. Έχει μεγαλύτερο εύρος να δουλέψει ο μυς του. Δηλαδή με ένα σκύψιμο δεν θα τραυματιστεί τόσο εύκολα αν υπάρχει μία καλή μέθοδο pilates εξασκημένη πάνω στο σώμα του. Όταν ανοίγουν οι μυες οι κινήσεις γίνονται ευκολότερα και γίνονται πιο ασφαλή. Δηλαδή μπορεί ένας αθλητής να κάνει μία απότομη κίνηση και εκεί που σε άλλη περίπτωση μπορεί να πάθαινε ένα τράβηγμα, όταν κάνει pilates και έχει κάνει διατάσεις και έχει δυναμώσει σωστά αυτό το μέρος η απότομη κίνηση αυτή θα είναι συνηθισμένη στο σώμα του, οπότε δεν θα τον τραυματίσει. Θα είναι μία κίνηση που την ξέρει το σώμα του. Θα είναι φυσιολογική, δεν θα είναι κάτι καινούριο.

Σιγά σιγά ξεκινάει μία τάση προς το pilates. Αρχίζουν και βλέπουν τα οφέλη και βάζουν στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα τους την μέθοδο αυτή. Υπάρχουν πάρα πολύ καλά αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα μπορούν να φανούν με τις πρώτες δέκα συνεδρίες. Επειδή αρχίζουν και δουλεύουν μυϊκές ομάδες και διατάσεις που δεν τις είχαν δουλέψει, αρχίζουν σιγά σιγά και βελτιστοποιούν τις δυνατότητες τους. Και αυτό φαίνεται. Εγώ προσωπικά γυμνάζω κάποιους αθλητές ποδοσφαίρου και οι προπονητές τους βλέπουν κάποια διαφορά στην απόδοση τους. Είναι αισθητή από τις πρώτες δέκα συνεδρίες.”
Πολύ εύκολα καταλαβαίνει κανείς λοιπόν πως η γυμναστική μέθοδος pilates, που λειτουργεί συμπληρωματικά στα ασκησιολόγια και τις προπονήσεις αθλητών, είναι ιδανική για την ολοκληρωμένη μυϊκή ενδυνάμωση, που βοηθά στην σωστή χρήση του κορμού αλλά και στην αποφυγή τραυματισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου