Έρχεται «χαράτσι» στους μισθούς του Δημοσίου! Από τον Ιανουάριο θα δουν μείωση στις αποδοχές από 20 ευρώ και πάνω μηνιαίως

Χαράτσι 20 ευρώ τουλάχιστον μπαίνει στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από 1/1/2017 λόγω της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου. 
Χαμένοι του νέου συστήματος εισφορών θα είναι οι πτυχιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ ευνοημένοι θα είναι οι υπάλληλοι Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.


Ειδικότερα, τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι του Δημοσίου, της Βουλής, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, αιρετοί, ιερείς, ένστολοι Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβάλουν από τον Ιανουάριο εισφορές της τάξης των 6,67% (επί των συντάξιμων αποδοχών τους), όπως όλοι οι μισθωτοί.

Με το νέο σύστημα, όμως, κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων, ειδικότερα οι υπάλληλοι Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, καθώς και όσοι έχουν αρκετά χρόνια υπηρεσίας, θα δουν μικρές μειώσεις στις καθαρές αποδοχές τους, από 20 ευρώ τον μήνα και πάνω, λόγω της αύξησης της παρακράτησης. Αντίθετα, οι υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης θα κερδίσουν από 1 έως 20 ευρώ στον μηνιαίο καθαρό μισθό τους.

Η παρακράτηση 6,67% στις ονομαστικές αποδοχές των υπαλλήλων θα ξεκινήσει άμεσα, όμως το κράτος ως εργοδότης θα έχει περίοδο χάριτος τεσσάρων ετών προτού ξεκινήσει να πληρώνει στον νέο ΕΦΚΑ τις εργοδοτικές εισφορές των υπαλλήλων του.

Η εισφορά 20% θα ισχύσει για πρώτη φορά και στο Δημόσιο, ενώ αλλάζει και η βάση υπολογισμού των κρατήσεων. Ειδικότερα, στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο προβλέπεται η δυνατότητα μεταβατικής περιόδου έως το 2020 για το κράτος, που καλείται να καταβάλλει ως εισφορές:

• Το 3,33% των εκάστοτε συντάξιμων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων για το 2017.

• Το 6,67% για το 2018.

• Το 10% για το 2019.

• Το 13,33% από το 2020 και έπειτα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2016 μειώθηκε εκ νέου ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων, λόγω της αύξησης εισφορών για επικουρική ασφάλιση.

Πηγή: pierikialithia.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου